φράουλα
Φράουλα
Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών , με τριχωτά σύνθετα φύλλα που είναι πριονωτά. Η καταγωγή της είναι μάλλον από τη Χιλή, αλλά υπάρχει και η ευρωπαϊκή με τον πολύ μικρό και νόστιμο καρπό. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. είναι φυτό όπου σχηματίζει πολλούς βλαστούς οι οποίοι το φθινόπωρο κιτρινίζουν, ενώ οι ρίζες τους διατηρούνται. Την άνοιξη όμως βλαστάνουν και πάλι.
Οι φράουλες θέλουν τουλάχιστον 8 ώρες ηλιοφάνειας όμως δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.
Ο καρπός της έχει στην επιφάνεια του πολλά μικρά σπόρια . Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται είτε με σπόρους ,αφού όμως πρώτα τους έχουμε καταψύξει για 4 εβδομάδες, είτε με παραφυάδες. Μετά από 4 εβδομάδες, βγάζουμε τους σπόρους από την κατάψυξη και τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν ολοκληρωθεί η απόψυξη, είναι έτοιμοι για φύτεμα. Ο τρόπος σποράς γίνεται σε γραμμές ή σε σαμάρια. Οι αποστάσεις σποράς είναι 30 εκ επί 60 εκ μεταξύ των γραμμών. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 5,8 και 6,2.
Μη φυτεύετε τις φραουλιές σε μέρος που προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί τομάτες, πατάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.
Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.
Σε περίπτωση εμφάνισης μυκήτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλκό, επίσης για την αποφυγή των ζιζανίων τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καλλιέργεια ευνοώντας προσβολές από μύκητες μπορείτε να απλώσετε πάνω από το χώμα άχυρο. Άλλος ένας τρόπος είναι η εδαφοκάλυψη με πευκοβελόνες.
Όταν οι φράουλες σας κοκκινίσουν αρκετά, είναι έτοιμες για κατανάλωση!