Φασόλια
Φασόλι
Το φασόλι είναι ο καρπός της φασολιάς και μας ήρθε από την νότια Αμερική περίπου το 1700.Οι ποικιλίες των φασολιών χωρίζονται ανάλογα με το ύψος τους σε νάνες, αναρριχώμενες και ημιαναρριχώμενες .Είναι φυτό θερμών περιόδων του έτους ,ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 15-30 οc και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε εδάφη με ph 5.5-6.5.
Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γίνεται με σπόρο, η νάνο ποικιλία, που συγκομίζεται μηχανικά, σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 30-60 cm, με απόσταση φυτών επί της γραμμής 15-25 cm. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες σπέρνονται είτε σε γραμμές είτε σε όρχους και χρειάζονται υποστύλωση με καλάμια .Οι γραμμές συνήθως απέχουν 50-100 cm και τα φυτά επί της γραμμής απέχουν 20-25 cm. Η σπορά την άνοιξη γίνεται αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού ,ξεκινάμε τον Απρίλιο και εως τον Σεπτέμβριο μπορούμε να σπείρουμε, η συγκομιδή γίνεται 60 μέρες από την σπορά. Τις πολύ θερμές μέρες ίσως χρειάζεται καθημερινά νερό, διαφορετικά κάθε 3-4 μέρες. Το φρέσκο φασολάκι πρέπει να μαζεύεται έγκαιρα γιατί οι λοβοί υπερωριμάζουν γρήγορα, οπότε αρχίζει η σκλήρυνση των ιστών και η υπερβολική αύξηση των σπόρων. Τα ξηρά φασόλια συγκομίζονται όταν οι λοβοί ωριμάσουν πλήρως και ξεραθούν .
Το λαχανικό αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με 100 g φασολιών να παρέχουν το 20% της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνη C, το 18% σε βιταμίνη Κ και το 13% σε βιταμίνη Α. Επίσης, τα πράσινα φασόλια είναι αξιόλογες πηγές φυτικών ινών, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως της Β1, της Β2, της Β6 και του φυλλικού οξέος.
Επίσης, τα πράσινα φασόλια περιέχουν μια ευρεία ποικιλία καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη, το β-καροτένιο, η βιολαξανθίνη και η νεοξανθίνη.Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.