Σπανάκι

2014-10-08 21:58

 

Σπανάκι

Το σπανάκι ανήκει στα καρυοφυλλώδη, είναι μονοετές ή διετές φυτό και το καλλιεργούμε για το υπέροχο τριγωνικό φύλο του. Η καταγωγή του είναι από την Ασία αλλά πλέον καλλιεργείτε στην Ευρώπη και στην Βόρεια  Αμερική. Η εποχή σποράς του ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο εώς και τον Φεβρουάριο, είναι φυτό που αγαπάει το κρύο. Η συγκομιδή του γίνεται 1,5 με 2,5 μήνες μετά την σπορά. .Καλλιεργείται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών ,έχει  όμως επιπόλαιο ριζικό σύστημα και ευδοκιμεί σε ομοιόμορφο και  υγρό χώμα. Το πρώτο πότισμα γίνεται αμέσως μετά το φύτρωμα, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία. Ανάμεσα στο φύτρωμα και το μάζεμα πρέπει να γίνονται τρία ποτίσματα αν δεν υπάρχει βροχή ή υγρασία αρκετή. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή σε γραμμές ,η συγκομιδή μπορεί να γίνει με 2 τρόπους,είτε κόβουμε όλο το φυτό από την ρίζα είτε κόβουμε μόνο τα μεγαλύτερα φύλλα και αφήνουμε το φυτό να δώσει και άλλα φύλλα. Ο δεύτερος τρόπος είναι και ο πιο κατάλληλος για οικιακή χρήση.

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.