Μπρόκολο
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι φυτό της οικογένειας των κραμβοειδών, είναι ένα είδος λάχανου που προήλθε από το άγριο λάχανο. Είναι ετήσιο φυτό που φτάνει σε ύψος 60-90 εκ και φέρνει πυκνές ταξιανθίες στο τέλος του κεντρικού κορμού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις Εύκρατες και ψυχρές περιοχές αφού το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η σπορά του γίνεται τον Ιούνιο με Ιούλιο και η μεταφύτευση Αύγουστο με Σεπτέμβριο.
Η σπορά πρέπει να ξεκινήσει σε δίσκους φύτευσης γιατί αν ο σπόρος μπει κατευθείαν στο χώμα θα χαθεί και όσο είναι μικρό και τρυφερό το φυτό το τρώνε τα σαλιγκάρια γι’αυτο πρέπει να το προστατεύσουμε. Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Οι σειρές μεταξύ τους πρέπει να απέχουν 80 εκ και το ένα φυτό με το άλλο 40 εκ. Οι άριστες θερμοκρασίες για το φυτό είναι 15-25 βαθμούς .Πάνω από 26 βαθμούς η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθίσει και δεν θα τρώγεται.
Η συγκομιδή ξεκινάει τέλος Οκτώβρη με Νοέμβρη 60-100 μέρες μετά την φύτευση ανάλογα με την ποικιλία. Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Τρώγεται βραστό, μαγειρεμένο, ωμό και τουρσί.
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g.Ενέργεια 35 kcal.Πρωτεΐνες 3,5 g.Υδατάνθρακες 3,1 g.Λίπη 0,3 g.Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg.Καροτένιο 920 μg.Θειαμίνη 0,8 mg.Ριβοφλαβίνη 0,12 mg.Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg.Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg.Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg.Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg.Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg.Φωσφόρος 81 mg.Σίδηρος 0,66 mg.Κάλιο 332 mg.Ασβέστιο 62 mg.Μαγνήσιο 23 mg.Νάτριο 4 mg.Σελήνιο 0,5 μg.Ψευδάργυρος 0,4 mg.Ιώδιο 1 μg