Μαρούλι
Το μαρούλι είναι ετήσιο ποώδες φυτό και καλλιεργείται από το φθινόπωρο εώς την άνοιξη. Χρειάζεται δροσερές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει ,οι κατάλληλες θερμοκρασίες νύχτας είναι 7-11 0c και ημέρας 16-230c. Τα μαρούλια προτιμούν χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία. Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γίνεται με σπόρο και ο τρόπος σποράς μπορεί να γίνει σε γραμμές, ή στα πεταχτά. Οι κατάλληλες αποστάσεις είναι 25-30 εκ μεταξύ κάθε φυτού και 40-45 εκ μεταξύ κάθε γραμμής. Η αρχή της σποράς ξεκινάει τέλος καλοκαιριού και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του χειμώνα. Η μεταφύτευση γίνεται 3-5 εβδομάδες μετά την σπορά. Και η αρχή της συγκομιδής 40 μέρες μετά την μεταφύτευση. Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες. Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό. Τα μαρούλια χρειάζονται σταθερό και συχνό πότισμα.
Οι ασθένειες και οι εχθροί του μαρουλιού είναι:
Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Αλευρώδης
Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
Αφίδες Λαχανικών
Βοτρύτης (Gray Mold)
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
Κοινός Τετράνυχος (κίτρινος)
Πράσινο σκουλήκι
Φθοριμαία
Ωΐδιο αγγουριάς
Τα 100 γραμμάρια μαρουλιού περιέχουν μόλις 23 θερμίδες,είναι κατάλληλο για δίαιτες ενώ παράλληλα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, πρωτεΐνες, βιταμίνες B,C, προβιταμίνη Α, κάλιο και ιώδιο.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι αρκετές. Αρχικά ηρεμεί το νευρικό σύστημα και κατευνάζει το βήχα και την ταχυπαλμία. Το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάει στην ζωογόνηση των νεύρων των ιστών και του εγκεφάλου. Επίσης διατηρεί κανονική τη ρευστότητα του αίματος και της λειτουργίες του μεταβολισμού.
Είναι το Α και το Ω για το συκώτι και τη χολή, ιδιαίτερα σε περίπτωση ίκτερου. Τέλος βοηθάει την δυσκοιλιότητα, την αρτηριακή υπέρταση, τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.