Κουνουπίδι
Κουνουπίδι
Είναι φυτό ποώδες της οικογένειας των σταυρανθών, μονοετές ή διετές. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται ακόμη σε κείμενα της αρχαίας Ελλάδας και της Αιγύπτου. Έχει ρίζα πολύ επιφανειακή και φύλλα μεγάλα που καλύπτουν την ανθοκεφαλή, το ύψος του φτάνει στα 80 εκ, η ανθοκεφαλή είναι το μέρος του φυτού που τρώγεται. Είναι φυτό δροσερών και υγρών περιοχών ,αλλά αντέχει λιγότερο από το λάχανο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται σε πλούσια και υγρά εδάφη. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Για πρώιμη συγκομιδή προτιμούνται πιο ελαφρά αμμοπηλώδη εδάφη ενώ για όψιμη πιο βαριά πηλοαμμώδη. Η σπορά γίνεται τον Μάιο με Ιούνιο και η μεταφύτευση έναν μήνα αργότερα, φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 60-80 εκ και το ένα φυτό από το άλλο έχει απόσταση 40-60 εκ. Λιπαίνουμε με κοπριά, τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε συστηματικά μέχρι που να πάρουν οι βροχές .Η ανθοκεφαλή παραμένει άσπρη όσο καλύπτεται από τα φύλλα αλλιώς κιτρινίζει, γι’αυτό πολλοί δένουν με σπάγκο τα φύλλα γύρω από την ανθοκεφαλή ή τοποθετείται κάτω από τα φύλλα της ανθοκεφαλής ένα κομμάτι χαρτί αδιαφανές
. Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
100 γρ. κουνουπίδι, προσφέρουν την εξής διατροφική αξία: Σάκχαρα- 2,4 γρ. Πρωτεϊνες 2 γρ. Υδατάνθρακες 5 γρ. Φυτικές ίνες 2,5 γρ. Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg. Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg. Παντοθενικό οξύ 0,65 mg. Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg. Βιταμίνη Β6 0,22 mg. Φολικό οξύ 57 mg. Βιταμίνη C 46 mg. Σίδηρο 0,44 mg. Ασβέστιο 22 mg. Φώσφορο 44 mg. Μαγνήσιο 15 mg. Ψευδάργυρος 0,28 mg. Κάλιο 300 mg.Ενέργεια 20 kcal.