Καρπούζια

2014-08-10 12:55

 


Το καρπούζι είναι ένα φρούτο μονοετές ,που ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, με χονδρή φλούδα ,εξωτερικά λείο με αποχρώσεις σκούρες και ανοιχτές πράσινες, και κόκκινο το εσωτερικό μέρος που τρώγεται, με μαύρα καφέ ή και άσπρα σπόρια ανάλογα με την κάθε ποικιλία. Η καταγωγή του είναι η νότια Αφρική και το βλέπουμε ακόμη και σε αρχαία ιερογλυφικά της Αιγύπτου. Το μεγαλύτερο μέρος του καρπουζιού αποτελείται από νερό  91% νερό και 6% ζάχαρη. Επειδή λοιπόν αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, χρειάζεται και πολύ νερό,3 φόρες την εβδομάδα τουλάχιστον ,για να μπορέσει να διατηρήσει το φύλλωμα του και τα άνθη του. Η σπορά του γίνεται τον Απρίλιο όταν η θερμοκρασία είναι 20 βαθμοί τουλάχιστον και δεν υπάρχει πλέον ο φόβος του παγετού, και φυτεύουμε μέχρι και 350c. εώς και τον Μάιο. . Η σπορά καλό είναι να γίνεται κατευθείαν στο τελικό μέρος  που το θέλουμε γιατί δεν τους αρέσει η μεταφύτευση και καθυστερούν πολύ να αναπτυχθούν. Συνήθως φυτεύουμε με το χέρι σε υπερυψωμένα λοφάκια ή μηχανικά σε αυλάκια όταν το χώμα είναι υγρό. Το υπερυψωμένο έδαφος βοηθάει στο να φεύγει το περίσσιο νερό και να μην σαπίζουν οι ρίζες. Το κάθε φυτό πρέπει να απέχει από το άλλο 90- 180 εκατοστά, έτσι ώστε να έχει χώρο να απλωθεί. Aν όλα πάνε καλά το φυτό θα βλαστήσει σε 10 μέρες, αρκεί το χώμα να είναι συνέχεια υγρό. Το φυτό διαθέτει αρσενικά και θηλυκά λουλούδια και βασιζόμαστε  στις μέλισσες για να γίνει η επικονίαση. Τα καρπούζια θέλουν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Το ιδανικό pH είναι ουδέτερο (7,0), αντέχουν όμως και μέχρι 5,5. Στο κάθε φυτό πρέπει να αφήνουμε μέχρι και 3 καρπούζια για να μπορέσουν να έχουν μεγάλο μέγεθος. Στην αμειψισπορά τα καρπούζια διαδέχονται τα σιτηρά και τα ψυχανθή, συγκαλλιεργούνται  δε επιτυχώς με τα πεπόνια, τα γυφτοφάσουλα, το καλαμπόκι κλπ. αρκεί να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Η βλαστική δύναμη των σπόρων διαρκεί μέχρι 5-6 χρόνια.


Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode