καλαμπόκι ή ζέα
Καλαμπόκι ή ζέα
Είναι σιτηρό της οικογένειας των ποόειδών ή αγρωστωδών και κατάγεται από την Αμερική. Η Ελληνική ονομασία του είναι αραβόσιτος ,δηλαδή ο σίτος των αράβων, εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Είναι ετήσιο φυτό με χοντρό βλαστό και μακριά μυτερά φύλλα σαν σπαθιά, μπορεί να φτάσει τα 2 μ. σε ύψος. Το φυτό παράγει αρσενικά άνθη στην κορυφή και θηλυκά χαμηλότερα. Για να πάρουμε καρπούς πρέπει η γύρη των αρσενικών λουλουδιών να επικονιάσει τα θηλυκά. Για να πετύχει η γονιμοποίηση των λουλουδιών της καλαμποκιάς πρέπει να έχουμε τουλάχιστον τέσσερις γραμμές φυτών προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι ο μικρότερος αριθμός φυτών που θα εγκαταστήσουμε είναι δεκαέξι (4 x 4). Το καλαμπόκι πρέπει να σπέρνεται όταν η θερμοκρασία του εδάφους σταθεροποιηθεί στους 12 βαθμούς Κελσίου και πάνω ,προτιμά θέση ηλιόλουστη.Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γίνεται με σπόρο, σπέρνουμε είτε σε γραμμές κάθε 15 εκ το κάθε φυτό και 50 εκ μεταξύ των γραμμών ή σε όρχους. Χρειάζεται γόνιμο έδαφος με ph 6.8 και είναι απαιτητικό σε νερό. Η σπορά γίνεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή 2 μήνες μετά. Ο σπόρος πρέπει να μπαίνει σε 3-5 εκατοστά βάθος. Αν θέλουμε να πάρουμε καλή παραγωγή πρέπει να προστατεύσουμε το καλαμπόκι από τα αγριόχορτα. Όσο περισσότερο νερό τού δώσουμε, τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα πάρουμε. Όσο όμως το καλαμπόκι θέλει να βρίσκεται σε έδαφος πού έχει διαρκώς καλή υγρασία, τόσο πολύ ζημιώνεται αν βρεθεί έστω και λίγο σε υπερβολική υγρασία, γι’αυτό πρέπει να προσέχουμε να μην λιμνάζουν νερά. Η συγκαλλιέργεια του καλαμποκιού με το φασόλι είναι ότι καλύτερο, το καλαμπόκι προσφέρει στήριξη στο φασόλι και το φασόλι απελευθερώνει άζωτο στο έδαφος που τόσο πολύ το χρειάζεται το καλαμπόκι. Ένα καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή, όταν τα σπόρια βγάζουν ένα γαλακτώδες υγρό πιέζοντάς τα με το νύχι. Αυτό γίνεται περίπου 15 εβδομάδες μετά τη σπορά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαμποκιού ,το γλυκό καλαμπόκι, οι κατάλληλες για ποπ κορν και οι καλλωπιστικές με τους πολύχρωμους σπόρους. Επίσης, υπάρχουν και μικρόσωμες ποικιλίες κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρα. Το καλαμπόκι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και αλάτι. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φολικού οξέος, ενώ το 82% των θερμίδων του προέρχεται από τους υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο καλαμπόκι, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και της πέψης και δρουν έτσι αποτρεπτικά και στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου. είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και βιταμίνη C, κρατά την κακή χοληστερίνη σε σταθερά επίπεδα και βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, θρεπτικά συστατικά, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων και της γνωστικής λειτουργίας. Η κατανάλωσή του, προσφέρει πλούσιες ποσότητες φολικού οξέος, και τέλος εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου και φώσφορου. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος για υγιή οστά. Τα μουστάκια του καλαμποκιού έχουν διουρητικές ιδιότητες και καθαρίζουν τα νεφρά .