ΝΤΟΜΑΤΑ

2014-05-17 00:51

 

H τομάτα ή αλλιώς ντομάτα ανήκει στην οικογένεια των σολανιδών,καλιεργείται συνήθως ως μονοετές φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει εώς τα 3 μέτρα.Ο κορμός της δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να αντέξει το βάρος των φύλλων και των καρπών και χρειάζεται  στήριξη  η οποία γίνεται  με δέσιμο του φυτού πάνω σε καλάμια. Το κόκκινο χρώμα του καρπού ωφείλεται στο ότι περιέχει  τη χρωστική λυκοπένιο.Τα φύλλα του φυτού περιέχουν μια ουσία την σολανίνη που είναι τοξική τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο.

Η ντομάτα ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα γι’αυτό και το μεσογειακό κλίμα θεωρείται το πλέον κατάλληλο για την καλιέργεια της.Το έδαφος της θα πρέπει να είναι πλούσιο σε άζωτο ασβέστιο και φώσφορο και το  ph του να είναι ουδέτερο (ph=7).H αμειψεισπορά δεν είναι απαραίτητη στην ντομάτα,δεν έχουν πρόβλημα να καλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.

Υπάρχουν περίπου 1200 ποικιλίες ντομάτας. Οι ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας είναι: Βραυρώνας ή«Μπατάλα», ντομάτα καρδιά βουβαλιού, ντομάτα μαύρη, ντοματάκια Χίου ή σαντορίνης, καραμπόλα  , ντομάτα ρόμα.

Η στρατηγική του νέου αγρότη πρέπει να στηρίζεται στην πολυκαλιέργεια.Θα πρέπει να έχει πολλές διαφορετικές ποικιλίες στο αγρόκτημα του έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ευκολότερα ασθένειες και  φυσικές καταστροφές που μπορεί να προκληθούν.

Ας δούμε μερικές βασικές ποικιλίες:

Βραυρώνα ή Μπατάλα: Οι καρποί αυτής της ποικιλίας είναι μεγαλύτεροι από τις συνηθισμένες ντομάτες, το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και το κυριότερο είναι ασύγκριτα νοστιμότεροι από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Μόνο που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην μεταφορά.

Καρδιά βουβαλιού: Παράγουν πολύ μεγάλες, ροζ, σε σχήμα καρδιάς του βουβαλιού ντομάτες. Η γεύση της είναι ήπια και έχει  λίγους σπόρους.

Ντομάτα μαύρη της κριμαίας: Μαύρη αναριχώμενη με καρπούς στρογγυλούς μετρίου και μικρού μεγέθους κατάλληλες για σαλάτα ,πλούσια σε  λυκοπένιο με εξαιρετική γεύση και άρωμα.

Ντοματάκια Χίου ή Σαντορίνης:Πρόκειται για πολύ μικρά ντοματάκια που κρέμονται σε τσαμπιά και είναι εντελώς άνυδρη ποικιλία

Καραμπόλα: Δίνει καρπούς μέχρι αρχές του χειμώνα, ο καρπός παρά το πολύ μικρό μέγεθος περιέχει πολλούς σπόρους.

Roma :(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)
Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.

ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σπέρνουμε τους σπόρους 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή μας. Φυτεύουμε το σπόρο 1cm βαθιά σε φυτόχωμα για σπόρους και διατηρούμε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα.
Οι ντοματιές χρειάζονται 12-14 ώρες φωτός την ημέρα. Όταν τα φυτά έχουν βγάλει τέσσερα φύλλα τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες για να αναπτυχθεί το ριζικό τους σύστημα.Το φυτό πρέπει να μπεί στην τελική του θέση όταν το ύψος του είναι τουλάχιστον 15 εκατοστά.Τα φυτά μεταξύ τους θα πρέπει να απέχουν από 60 εώς 90 εκατοστά και η απόσταση μεταξύ των σειρών να είναι 90 εκατοστά τουλάχιστον.Οι άριστες θερμοκρασίες νύχτας είναι 16-20 βαθμούς και οι άριστες θερμοκρασίες ημέρας 25-30 βαθμούς.Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ούτε πολύ ούτε λίγο, για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Φροντίζουμε να ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες. Οι ντομάτες ανοίγουν και σκάνε όταν γίνεται ακανόνιστο πότισμα .Κρατάμε στην ντοματιά ένα ή το πολύ δύο στελέχη και κλαδεύουμε κάθε τόσο τους νέους πλαϊνούς βλαστούς που βγάζει,όσο είναι ακόμη πολύ φρέσκοι έτσι ώστε να επουλώνονται γρηγορότερα οι πληγές του φυτού.Η έναρξη της συγκομιδής γίνεται 8-10 εβδομάδες απο την  τελική μεταφύτευση.

συγκαλιέργεια μαζί: με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο. Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο, ο κατιφές από έντομα και νηματώδεις του εδάφους, ενώ η τσουκνίδα, η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά και την γεύση της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. 

Διατροφική αξία: Μια ωμή ντομάτα μέτριου μεγέθους έχει 35 θερμίδες. Στην ντομάτα, υπάρχει το σπουδαίο αντιοξειδωτικό της β-καροτίνης  και το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με την παρουσία του ελαιόλαδου. Η ντομάτα περιέχει ακόμα βιταμίνη Α και C .


Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode